Blog

Mijn taartdecoratie stash

small 24 maart 2014 by Jolien | Filed under Inspiratie, Tools.

 photo documents-export-2014-03-05.jpg

Ik ben nu ongeveer vijf jaar bezig met taarten decoreren en ik zeg het je: het brengt een hele hoop rommel met zich mee. Want niet alleen heb ik een mega stash van allemaal materialen, bakvormen en taartplateaus… Ik heb ook een hele boek andere spullen die je niet meteen met taarten decoreren zou associëren. Want bij zowat alles denk ik: “Hé, dat kan wel eens van pas komen bij het taarten decoreren.”.

Laatst was het dringend tijd om mijn stash nog eens uit te ruimen, dus heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om er foto’s van te maken. Vandaag wil ik dan ook heel graag een deel van mijn taartdecoratiecollectie laten zien. Misschien haal je er wel inspiratie uit voor je eigen stash!

 photo IMG_1307-1-2.jpg

De eerste bak is ook meteen de bak die ik het meest gebruik. Hierin bewaar ik mijn kleurstoffen, glansstoffen en de plungers die ik het meest gebruik. Daarnaast heb ik ook een hele hoop stempels verzameld.

 photo IMG_1308-1-2.jpg

Linksboven in de blauwe bak zie je mijn collectie kleurstoffen. Deze kleine potjes zijn eigenlijk de basiskleuren. Deze kleuren kan je onderling mengen waardoor je nog andere kleurcombinaties krijgt. Ik gebruik ze heel vaak dus deze zijn bijna leeg! Er zijn maar twee kleuren fondant die reeds gekleurd in de winkel koop: rood & zwart. Ik vind het moeilijk om met kleurstoffen een mooi, diep kleurresultaat te bekomen. Rood blijft eerder roze & zwart blijft donkergrijs. Nee, deze koop ik liever in plaats van ze zelf te kleuren!

 photo Bakmateriaal-2.jpg

In het vakje daarnaast zitten mijn modelling tools en enkele molds. De modelling tools gebruik ik voornamelijk bij het boetseren. Je kan er bv. makkelijk mee snijden of een gaatje mee maken. De molds die ik heb zijn een cupcakemold en een kleine mold met bloemetjes die ik tweedehands heb gekocht. Verder gebruik ik ook vaak de molds die je bij de Taarten Decoreren kan vinden. De mold om knopen mee te maken, gebruik ik voorbeeld erg vaak. Oh ja, die kleine stokjes die je ziet zijn lollystokjes die ik o.a. gebruik om de bekende ‘cake pops’ te maken.

 photo Bakmateriaal1-2.jpg

In de tweede rij zitten voornamelijk stempels. Die gebruik ik om afdrukken in fondant te maken. Dit geeft een heel leuk effect vind ik zelf! Vooral bij cupcakes geeft die al snel een leuk effect. Als je wil, kan je deze zelfs nog inkleuren met de kleurstoffen. De stempels zitten gerangschikt per categorie: verjaardag, geboorte & Kerstmis. Zo behoud ik toch een beetje een overzicht in mijn rommelbakje ;)

 photo IMG_1311-1-2.jpg

Midden tussen de stempels zitten nog vier andere kleurstoffen en potjes met glansstoffen. Deze kleurstoffen zijn feller dan de basiskleuren en ik ben er nog steeds heel blij mee. Ze zijn super flashy en ideaal voor een frisse, girly taart! De glansstoffen gebruik ik dan weer bij het boetseren of bij het maken van bloemen. Hiermee kan je bijvoorbeeld poppetjes een mooie blush geven of bloemen inkleuren. Dit geeft meteen een heel ander effect aan je taart.

 photo IMG_1316-1-2.jpg

In het grootste vak zitten mijn plungers. Dit zijn uitstekers met een handig uitduwsysteem. Zo laten ze makkelijk los en moet je er niet aan zitten prutsen. Het zijn voornamelijk bloem- en bladvormen omdat ik deze het meest gebruik. Maar ook vlinders, sterren & hartjesvormen zitten ertussen.

 photo IMG_1317-1-2.jpg

In de ruimte onderin zitten de grotere plungers, een parelmold (ideaal om een mooie rand rond je taart te maken) en nog enkele metalen doosjes. Hier ben ik een foto van vergeten te maken maar daarin zitten metalen letters en cijfers in en een doosje met verschillende maten cirkels. Deze cirkels gebruik ik bijna iedere keer. Cupcakes zijn immers nooit helemaal hetzelfde en met deze set kan ik voor elk exemplaar het perfecte rondje uitsteken.

In de twee transparante doosjes zitten ook nog uitstekers. Bovenaan zie je ook nog een smoother, die gebruik ik om de taarten en fondant mooi glad te maken.

 photo IMG_1306-1-3.jpg

In de tweede bak bewaar ik mijn fondant en marsepein. Het is witte fondant met vanille of marshmallow smaak. De bruine is chocoladefondant, dus met een chocoladesmaak. Mmm! Zoals je kan zien, zit er ook nog een pakje marsepein in maar dit gebruik ik eigenlijk zo goed als nooit. Vandaar dat de verpakking nog gesloten is. Wanneer ik een verpakking geopend heb, bewaar ik de fondant altijd in wat vershoudfolie. Zo droogt de fondant niet uit!

 photo IMG_1318-1-3.jpg

In de laatste bak ten slotte, zitten nog meer uitstekers (ik weet het, het zijn er véél). Deze zijn ook per categorie gesorteerd of beter gezegd, per doos :) . Zo zitten alle geometrische vormen samen, alle vormen die te maken hebben met Kerstmis, alle dierenuitstekers,…

 photo IMG_1319-1-3.jpg

 photo IMG_1320-1-3.jpg

 photo IMG_1321-1-3.jpg

In de roze doos bovenaan zitten de uitstekers die ik het meeste gebruik zoals cirkels, bloemen, hartjes, sterren,… kortom de meest gangbare vormen. In de mooie paarse doos bewaar ik mijn Kerst uitstekers en plungers. Ik heb er ontzettend veel en ik gebruik ze enkel alleen met Kerstmis dus veel heb ik ze niet nodig. De derde doos met uitstekers bevat voornamelijk dieruitstekers en uitstekers in meer ‘rare’ vormen. Deze gebruik ik eigenlijk niet zoveel dus deze zit op de bodem van de doos.

 photo IMG_5840-1-2.jpg

Deze tappits gebruik ik ook heel erg vaak. Ze zijn ideaal om namen of cijfers op taarten aan te brengen. Het is een heel karwei om de letters mooi uit de liniaal te krijgen maar met een beetje oefening lukt het intussen helemaal prima. Deze zou ik niet meer kunnen missen!

 photo IMG_1305-1-3.jpg

Last but not least zijn er dan nog mijn cupcake caisses. Dit zijn ze niet allemaal (de doos is te klein, oeps) maar wel degene die ik het meest gebruik. Ik ben vooral dol op de felgekleurde papiertjes!

Ziezo, dit was een korte kijk in mijn taarten decoreren stash. In de loop der jaren heb ik al een hele boel bij elkaar gespaard zoals je kan zien. Maar ik ben natuurlijk ook heel benieuwd naar jullie collectie. Welke producten gebruik je het liefst? En welke net niet?

Deze blogpost is geschreven door Jolien van Joli Gâteau

Jolien is sinds ruim vier jaar gebeten door het bakvirus. Vooral taarten, cupcakes en andere zoetigheden hebben haar hart gestolen. Op haar blog Joli Gâteau laat ze je meegenieten van wat ze maakt. Als je op de hoogte wilt blijven van haar tips, recepten en ontdekkingen, kijk dan op haar Facebookpagina of volg haar op Twitter.One Response to “Mijn taartdecoratie stash”

  1. christine zegt:

    alles mooi in orde ik ken dat je hebt iets nodig en hup alles weer dooreen succes meisje

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Current ye@r *