Blog

Mini how-to: hoe bekleed ik een boltaart?

small 17 april 2014 by Jolien | Filed under Tips.

 photo IMG_2493.jpg

Een boltaart ziet er behoorlijk indrukwekkend uit, maar eigenlijk is het niet zo heel moeilijk om te maken. Toch niet moeilijker dan een gewoon, rond exemplaar. Zulke ronde taartjes zijn ideaal als je maar voor enkele personen taart nodig hebt of als ‘meptaartje’. Dit laatste wordt bijvoorbeeld gebruikt bij verjaardagen van kleine kinderen. Ze kunnen dan naar hartenlust hun eigen exemplaar kapot ‘meppen’ zonder dat de volledige taart beschadigd wordt.

Vandaag heb ik voor jullie een mini how-to over hoe je makkelijk zo’n boltaartje kan bekleden. Lees je weer mee?

De eerste stap is natuurlijk het bakken van de taart zelf. Ik gebruik altijd een klein metalen kommetje van Ikea dat eigenlijk een soort slakom is. Dit kommetje is namelijk perfect voor het maken van boltaartjes en bovendien heeft het ook het ideale formaat (zo’n 15cm doorsnede). Maar je kan natuurlijk ook een speciale bakvorm gebruiken. In deze fase is het belangrijk om de bakvorm heel goed in te vetten. Normaal gebruik ik altijd een springvorm en is het echt een makkie om de biscuit uit de vorm te halen, maar met zo’n ronde schaal is dit toch een heel ander karwei. Wat je ook nog kan doen, is twee stroken bakpapier uitknippen en deze in een kruisvorm in de bakvorm leggen. Zo kan je de biscuit er later gewoon uittrekken aan de hand van deze strips.

Het deeg dat we gebruiken, is hetzelfde al deze dat we gebruiken bij een gewone biscuit. Het recept hiervoor kan je terug vinden in deze blogpost. Bak de biscuit in de ingevette bakvorm. Laat hem na het bakken vervolgens helemaal afkoelen voordat je hem uit de bakvorm haalt. Maak gebruik van de baktijd om bijvoorbeeld een lekkere vulling te maken.

 photo IMG_2479.jpg

Als de taart volledig is afgekoeld, is het tijd om hem te vullen en af te smeren. Doe dit zoals je bij een gewone taart zou doen. Snij de taart doormidden met een taartzaag en spuit een laagje vulling in het midden (ik gebruik altijd een spuitzak om het netjes te houden). Je kan ook eerst een randje botercrème spuiten maar vermits ik hier een vulling van botercrème gebruik, is dit niet nodig. Doe het taartje mooi dicht en smeer verder af met botercrème.

Neem ongeveer 500g fondant en kneed deze goed door. Rol vervolgens de fondant uit tot ongeveer 1cm dik. Indien je, net zoals ik, een structuurmat wil gebruiken is het daar nu het ideale moment voor. Leg de mat ondersteboven op de uitgerolde fondant en ga er nog eens met je rolstok over zodat het motief goed in de fondant gedrukt staat.

Neem vervolgens je boltaartje en leg hier de fondant voorzichtig over. Het is belangrijk dat je bovenaan begint met het aanduwen. Duw zachtjes de fondant aan en werk zo naar onderen toe. Snij de overtollige fondant weg met een scherp mesje. Werk af met een leuk lint en wat fondant bloemen.

 photo IMG_2508.jpg

 photo IMG_2517.jpg
Deze blogpost is geschreven door Jolien van Joli Gâteau

Jolien is sinds ruim vier jaar gebeten door het bakvirus. Vooral taarten, cupcakes en andere zoetigheden hebben haar hart gestolen. Op haar blog Joli Gâteau laat ze je meegenieten van wat ze maakt. Als je op de hoogte wilt blijven van haar tips, recepten en ontdekkingen, kijk dan op haar Facebookpagina of volg haar op Twitter.Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Current ye@r *