Blog

Recept: merengue botercrème

small 19 juni 2014 by Jolien | Filed under Recepten, Tips.

 photo DSC_0183-001.jpg

Ik heb al een paar keer de vraag gehad hoe ik mijn botercrème maak. Ik gebruik meestal het recept voor merengue boterroom omdat ik niet hou van die volle, boterachtige smaak van gewone boterroom. Deze wordt meestal gemaakt met één deel boter en één deel bloemsuiker waardoor hij nogal machtig is. De merengueversie is veel smeuïger en smaakt niet zo fel naar boter. Hij neemt iets meer tijd in beslag dan de gewone crème, maar geloof me …deze is het helemaal waard!

Merengue botercrème kan voor allerlei toepassingen gebruikt worden. Ik gebruik het bijvoorbeeld om taarten mee af te smeren of om een mooie toef te maken op een cupcake. Het voordeel van deze crème is dat het heel makkelijk is om te kleuren. Hij neemt de kleurstof goed op waardoor je een mooie, egale kleur krijgt.

Het recept dat ik voor deze merengue botercrème gebruik, kan je hieronder terugvinden.

Ingrediënten
250 g eiwitten
500 g fijne suiker
750 g roomboter, in kleine blokjes gesneden
snufje zout

Hoe maken?
Doe de eiwitten, het zout en de suiker samen in een kom en klop deze los met een garde. Zet de kom au-bain-marie boven een pot kokend water. Blijf goed doorkloppen totdat de suiker helemaal opgelost is.

Giet het mengsel in de kom van je keukenrobot en klop met de garde op medium snelheid totdat de merengue opgesteven is. De kom zal dan koud aanvoelen aan de buitenkant.

Verwissel de kloppers en gebruik nu de platte K-klopper. Voeg de klontjes boter één voor één toe aan het mengsel. De meringue moet koud genoeg zijn, anders gaat de boter smelten. Goed door blijven kloppen tot de boter volledig opgenomen is. Het kan er eventjes vreemd uit zien, waterig, karnemelkachtig maar gewoon doorkloppen en het komt helemaal goed! Drijf de snelheid op tot je een glad, romig mengsel bekomt.

 photo DSC_0813-001.jpg

Met roze kleurstof krijg je een mooie roze botercrème!

 

Nu kan je een smaakje en/of eventueel een kleurtje toevoegen aan de boterroom. Als je bijvoorbeeld chocoladebotercrème wilt, kan je enkele lepels chocoladepasta of goede cacao toevoegen.

Dit recept geeft je al een hele lading botercrème. Ik vries deze meestal in kleine porties in. Zo zijn ze na het ontdooien meteen klaar voor gebruik. Na het ontdooien hoef je het alleen nog terug op te kloppen en klaar!

Geloof me, eens je dit recept hebt uitgeprobeerd zal je nooit nog teruggrijpen naar de gewone boterroom!

Deze blogpost is geschreven door Jolien van Joli Gâteau

Jolien is sinds ruim vier jaar gebeten door het bakvirus. Vooral taarten, cupcakes en andere zoetigheden hebben haar hart gestolen. Op haar blog Joli Gâteau laat ze je meegenieten van wat ze maakt. Als je op de hoogte wilt blijven van haar tips, recepten en ontdekkingen, kijk dan op haar Facebookpagina of volg haar op Twitter.

 Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Current ye@r *