Blog

Tips voor het invriezen van taarten, cupcakes & koekjes

small 19 december 2014 by Jolien | Filed under Tips.

Invriezen van taarten, cupcakes & koekjes

In deze blogpost wil ik graag dieper ingaan op een onderwerp waar ik nog regelmatig vragen over krijg. Namelijk: “Kan je al die mooi gedecoreerde taarten, cupcakes, enz. ook invriezen?“. Het antwoord is eigenlijk heel simpel: ja! Vandaag wil ik graag enkele tips & tricks met jullie delen.

We houden allemaal van lekkere, verse taarten. Maar voor sommige gelegenheden kan het makkelijk zijn als je de taart of cupcakes op voorhand kan maken en bewaren. Denk bijvoorbeeld maar aan geboortecupcakes. Een oplossing voor het langer bewaren van biscuit of cupcakes is ze invriezen.

Het probleem is meestal niet het invriezen zelf maar meestal de manier waarop je dit het beste doet. Bovendien zijn de meeste mensen bang dat hun kunstwerk na het invriezen anders zal smaken of eruit zien. Maar wees gerust, het is echt een koud kunstje (hehe).

Ongedecoreerde biscuit of cupcakes invriezen
Het invriezen van een ongedecoreerde biscuit of cupcakes is even makkelijk als het invriezen van bijvoorbeeld groenten. Je neemt een plastic zak (bv. voor een pedaalemmer) en doet hierin de biscuit/cupcakes,… Sluit de zak goed af en stop hem in de diepvries. Klaar! Heb je een diepvries met lades? Dan kan je ze zelfs los invriezen.

 photo DSC_0747-001-1.jpg

Los ingevrozen cupcakes

Wil je de ingevroren biscuit opnieuw gebruiken? Haal hem de nacht ervoor uit de diepvries en plaats hem in de koelkast (laat hem wel in de plastic zak zitten). Zo heeft de biscuit ruim de tijd om zachtjes te ontdooien. Je zal zien dat een biscuit die ingevroren is geweest, vaak nog malser is van smaak én beter bewerkbaar is. Hij kruimelt minder snel en je kan hem makkelijker doorsnijden. Alleen maar voordelen dus.

Voor cupcakes geldt eigenlijk hetzelfde principe. Let er alleen op dat je de cupcakes goed stapelt (bijvoorbeeld in een doos van roomijs) en dat ze elkaar niet raken. Anders kunnen ze elkaar beschadigen en dat willen we natuurlijk niet!

Een ingevroren biscuit of cupcake is enkele maanden houdbaar.

Gedecoreerde taarten of cupcakes invriezen
Met gedecoreerde taarten bedoel ik in dit geval alle taarten met een vulling of taarten die bekleed zijn met fondant of marsepein. Bij het invriezen van gedecoreerde taarten is het belangrijk om rekening te houden met de vulling van de taart. Vullingen die slagroom of een andere lopende vulling bevatten, kan je best niet invriezen. Bij het ontdooien zullen deze terug vloeibaar worden en bestaat er de kans dat je taart gaat inzakken. Niet doen dus!

Met andere vullingen lukt het daarentegen wel perfect. Ook hier is het belangrijk om de taart goed in te pakken voor het invriezen. Zet de taart in een taartdoos en plaats deze vervolgens in een plastic zak. Ik gebruik meestal pedaalemmer zakken. Deze zijn lekker groot en makkelijk dicht te knopen.

 photo DSC_0766-001-1.jpg

Mooi in een taartdoos

 photo DSC_0774-001.jpg

Klaar om in te vriezen!

Het ontdooien gaat op ongeveer dezelfde manier als bij de ongedecoreerde variant. Neem de taart/cupcake ruim op voorhand uit de diepvriezer en laat hem in koelkast zachtjes ontdooien. Dit doe ik meestal enkel in de plastic zak. Hierdoor heb je het minste last van condens.

 photo DSC_0756-001.jpg

Zo goed als nieuw!

Zet de taart ongeveer een halfuurtje voor het serveren uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Bij te grote temperatuursverschillen zal je zien dat de taart gaat ‘zweten’. Geen nood, hij zal niet gaan smelten! Belangrijk is om de taart rustig te laten opdrogen. Ga er zeker niet over vegen of aan prutsen. Hierdoor krijg je onuitwisbare vlekken op je taart.

Koekjes invriezen
Koekjes die al afgebakken zijn en/of gedecoreerd kan je jammer genoeg niet invriezen. Deze bewaar je best in een echte koektrommel. Op deze manier blijven ze zelfs enkele weken vers.

Maar er is ook goed nieuws: het koekjesdeeg zelf kan je wèl invriezen. Wikkel het deeg na het kneden in een grote hoeveelheid plastic (keuken)folie. Of je kan al individuele porties maken & op deze manier invriezen. Lekker makkelijk.

Koekjesdeeg dat bevroren is, hoef je voor het bakken niet eerste te ontdooien. Bak ze op de temperatuur die aangegeven is in het recept. Ze hebben enkel een aantal minuten langer nodig om mooi krokant te worden. Als dat niet makkelijk is!

Je ziet het, het invriezen van cupcakes of taarten hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn als het lijkt. Heb je nog bijkomende vragen? Stel ze gerust bij de comments!

Deze blogpost is geschreven door Jolien van Joli Gâteau

Jolien is sinds ruim vier jaar gebeten door het bakvirus. Vooral taarten, cupcakes en andere zoetigheden hebben haar hart gestolen. Op haar blog Joli Gâteau laat ze je meegenieten van wat ze maakt. Als je op de hoogte wilt blijven van haar tips, recepten en ontdekkingen, kijk dan op haar Facebookpagina of volg haar op Twitter.Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Current ye@r *