Blog

Allergievrije cupcakes (koemelk-, ei- en glutenvrij)

small 29 december 2014 by Jolien | Filed under Recepten.

Steeds vaker hoor je dat kinderen of volwassen allergisch zijn aan bepaalde stoffen zoals suiker, koemelk, gluten, enz. En jammer genoeg worden veel van deze stoffen in cupcakes gebruikt. Daarom is het niet voor iedereen even makkelijk om van deze heerlijkheden te snoepen. Zelf heb ik al wel eens allergievrije cupcakes gebakken, maar ik heb er eigenlijk nooit aan gedacht om het recept hier ook te delen.

Op het internet vind je een hele hoop allergievrije recepten maar vaak worden er ingrediënten gebruikt die niet zo makkelijk te vinden zijn in de reguliere supermarkt. Daarom wil ik vandaag het allermakkelijkste allergievrije recept met jullie delen. Dit is bovendien ook een erg lekker recept dat ook de mensen zonder allergieën zal bekoren. 

Zelf maakte ik ooit deze bananencupcakes. Deze zijn koemelk-, ei- en glutenvrij. En als je de suiker ook nog eens vervangt door Tagatesse of een andere natuurlijke zoetstof, kunnen personen die allergisch zijn aan suiker er ook van smullen. Bovendien zijn deze cupcakes ook echt lekker, ook al gebruik je ‘andere’ ingrediënten. De cupcakes zijn best wel machtig, dus je kan eventueel nog wat bruiswater toevoegen om het beslag een beetje luchtiger te maken.

Dit heb je nodig

125 gram suiker
6 el zonnebloemolie
1 el vanille-extract
1/2 rijpe banaan
150 gram zelfrijzend bakmeel (glutenvrij of gewoon als het niet glutenvrij moet zijn)
4 el water

Zo maak je het
Meng de suiker, zonnebloemolie en het vanille-extract tot een mooi, glad mengsel. Prak de banaan met een vork en voeg deze ook toe. Voeg ten slotte ook nog het zelfrijzend bakmeel en het water toe. Mix nog even op volle snelheid zodat je een egaal beslag krijgt.

Bak de cupcakes voor 25 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C. Controleer of de cupcakes volledig doorbakken zijn voordat je ze uit de oven haalt.

Tip: je kan dit recept ook maal twee doen om een heerlijke allergievrije cake te bakken.

Deze blogpost is geschreven door Jolien van Joli Gâteau

Jolien is sinds ruim vier jaar gebeten door het bakvirus. Vooral taarten, cupcakes en andere zoetigheden hebben haar hart gestolen. Op haar blog Joli Gâteau laat ze je meegenieten van wat ze maakt. Als je op de hoogte wilt blijven van haar tips, recepten en ontdekkingen, kijk dan op haar Facebookpagina of volg haar op Twitter.2 Responses to “Allergievrije cupcakes (koemelk-, ei- en glutenvrij)”

 1. Ann Van Gampelaere zegt:

  Dag Jolien,
  Ik ben toevallig (zoals dat gaat) op uw site terecht gekomen en ik kan niet geloven dat er zo weinig ‘comment’ zijn. Ik vind deze plek geweldig. Ik zie ook dat het een jaar geleden is dat je hebt gepost dus ik hoop maar dat alles ok is en ik hoop dat je hiermee niet stopt. Ik heb ook een abonnement genomen op het magazine. Vind het fantastisch. Eindelijk een prachtige website en magazine in het Nederlands. Heerlijk!
  Met vriendelijke groet,
  Ann

 2. Soppie zegt:

  GEWELDIG!!!
  Eindelijk eens een recept voor lactosevrije cupcakes.
  Zelf wil ik een biscuit maken voor de verjaardag van mijn dochter met lactosevrij meel.
  Als ik dan de melk door soya melk vervang zou het dan ook goed komen met mijn biscuit?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Current ye@r *