Blog

Stap voor stap een koe boetseren van marsepein

small 27 september 2013 by | Filed under Gastblog, How to.

Een tijdje terug heb ik voor een boerderijtaart een koe, schaap, paard en wat eenden geboetseerd. Daarna kwamen er zoveel vragen om een tutorial dat ik geen nee meer kon zeggen! Haha! Wilde ik ook niet hoor. Het heeft even geduurd, maar hier is hij dan. De koe van marsepein, stap voor stap!

Hou je vast! Het zijn een hoop foto’s!

Naast de bovenstaande kleurtjes marsepein, (of fondant natuurlijk) heb je nog wat andere tools nodig om de koe te kunnen boetseren:

- veiner tool

- bone tool

- scherp mes

- cocktailprikkers

- een matje

- kleine roller

- smoother

- crisco en poedersuiker om te strooien en kneden

- goud gekleurde eetbare dust

- zwarte dust

- witte dust (voor de vlekken. Mag dus ook donkerbruin zijn, of zwart bijvoorbeeld)

- alcohol, pure voor consumptie of Wodka

- penseeltje

- water om te plakken. Maar je kunt ook eetbare lijm gebruiken natuurlijk.

Laten we beginnen!

Dit zijn de verhoudingen waarmee ik deze koe heb gemaakt.

- Romp 60 gram marsepein

- Kop 30 gram marsepein

- Poot 7 gram marsepein

Eerst rol je een mooi glad balletje en daarna maak je die aan het einde wat spitser zodat je een kegelvorm krijgt.

Prik er een cocktailprikker in die je eerst wat vochtig hebt gemaakt. (Niet druppelen, dat is al teveel) Gebruik je vingers om een kleine deuk te maken in de buik, waardoor hij een klein hangbuikje krijgt:

Buik is klaar!

De vier kleine bolletjes rol je uit tot dikke worstjes. De benen knijp je aan het einde een beetje samen, dat moeten de dijen voorstellen. Ze zijn ook wat korter. De armen laat je wat spitser toelopen. Dit gaat heel makkelijk met een smoother!

 Met wat water of eetbare lijm plak je de armen en benen…Eh wacht, poten….op hun plek.

Vanuit deze basis kun je heel veel dieren boetseren. Alleen de kop is elke keer anders!

De kop van de koe gaat als volgt:

Je neemt weer een mooie ronde bal en rolt hem iets conisch. Niet zo scherp als bij de romp, maar wel dat je het ziet. Als je tevreden bent rol je met je vinger over het midden heen en weer. Voorzichtig, anders zie je een spoor en dat is niet mooi, probeer het zacht te laten overlopen. (Ja ik moet een beetje streng zijn af en toe ;) )

Rol een lapje roze fondant of marsepein uit en bekleed daarmee zijn snuit. Let op! Het dikste gedeelte is de snuit hè?!

 Je bent nu bijna klaar! De hele constructie staat al, maar voordat we het hoofd vastplakken op de romp moeten we nog wat “accessoires” maken! Dat doe ik liever eerst omdat door het duwen en trekken je hoofd veel te los op de romp komt te staan en daar kan geen lijm meer tegenop.

Hier een overzichtje van alle kleine  boetseersels voor de koe:

Zijn koebel en ketting, de hoeven, zijn uiers…of haar uiers?….Hmmm…? En de oren!

Zo, dan maak ik ineens een sprong naar de kant en klare koe en ik zal hier en daar nog wat toelichten :)

1. Ik was bijna de hoorns vergeten…Die zijn gemaakt van ongekleurde marsepein en vallen een beetje weg in de achtergrond.

2. Trek met je veiner tool een streep op zijn snuit. Geef hem twee neusgaten en prik twee gaatjes waar zijn ogen moeten komen. Die vul je op met bruine marsepein of als je hebt zwarte. Ik heb de ogen daarna zwart geverfd door wat dust te mengen met alcohol op een schoteltje en daarna met een penseel aan te tippen. Normaal heb ik voorgekleurde zwarte fondant in huis, maar die was helaas op. En dit is dan een oplossing :)

3. Prik twee gaatjes waar de oren moeten komen en twee bovenop zijn hoofd voor de hoorns. De oortjes en hoorns hebben allebei een klein uitsteeksel aan de zijkant zodat je ze makkelijk in het gaatje kunt steken. Dan blijven veel beter plakken.

4. Leg de blauwe ketting om zijn nek. Neem je smoother om uit te rollen , dan is het een prachtige strakke lijn. Gebruik wat dust om de bel goudkleurig te verven. Je kunt dit mengen met alcohol voor een dikke laag.

TIP: Boetseer de bel en verf hem als eerste, tegen de tijd dat je klaar bent met de rest is de verf droog en kun je hem meteen opplakken.

5. Plak de hoeven en de uiers op hun plek.

6. maak het uiteinde van de prikker vochtig en plaats de kop een beetje schuin op de prikker en plak hem vast. Dat schuine geeft hem karakter.

7. Meng wat witte dust met alcohol of neem witte food coloring gel en verf met een penseel wat mooie vlekken hier en daar!

8. Als je koe overeind staat wil hij vast nog een mooie staart! (oeps vergeten!……*bloos*)

Hier kun je hem zien op de taart. En daar zie je ook hoe de taart met alle boederij dieren eruit zag.  Ik ben heeeel benieuwd naar jullie creaties!! Succes en als er vragen zijn, chroom niet om me te mailen. info@karen-anne.com :)

Zoete Groetjes!!

Karen Anne

Karen Anne maakt taarten in opdracht voor bruidsparen, feestvarkens en voor iedereen die houdt van het mooie in combinatie met het lekkere. Ook kun je haar boeken voor workshops. Het is gegarandeerd gezellig met deze positieve wervelwind. Om haar babbelbehoeftes te bevredigen houdt ze als ze een gaatje kan vinden in haar drukke leefschema een blog bij over het wel en wee van haar taartenbestaan in de hoop anderen te inspireren.  Een echte taartenmuts dus in de positiefste zin van het woord!


Tags: , , , , ,


Comments are disabled