Blog

How to: werken met modelleer chocolade

small 15 november 2013 by | Filed under Gastblog, How to.

Modelleer chocolade blijft een beetje een mysterie. Ik hoor dat veel decorateurs toch liever bij marsepein en fondant blijven, en dat begrijp ik. Het is best lastig om zelf modelleer chocolade te maken. Ik ondervond het en na een flink aantal mislukte batches had ik dan eindelijk succes met mijn recept. (hier meer over het recept) Toen kon het grote experimenteren beginnen. Vandaag deel ik een aantal tips en trucs met jullie.

- Ook modelleer chocolade kun je goed kleuren met paste en gel kleuren. Al zou ik gaan voor de minst vochtige variant. Ik heb hier een kleurenspectrum gebruik van Wilton en dat ging prima. Alleen mijn zwarte chocolade ging niet zo goed. Ik had zoveel kleur nodig dat het erg zacht werd en heel plakkerig. Oplossing zou kunnen zijn om te werken met dust in combinatie met color paste. Misschien moet je daar gewoon donkere modelleer chocolade voor gebruiken. Die is al wat donker van zichzelf. Andere oplossing is de paste achteraf zwart te verven.

- Als je modelleer chocolade maakt van witte chocolade, is die helemaal niet wit. Hij is zelfs bijzonder gelig. Kijk maar op de foto hierboven. Gelukkig zijn er producten op de markt zoals whiteners van Sugarflair en Wilton die je paste een stuk lichter kunnen maken.  Ook hier moet je een balans vinden tussen de hoeveelheden om ervoor te zorgen dat je modelleer chocolade niet te plakkerig wordt. En er is altijd nog de optie om voorgekleurde modelleer chocolade te kopen.

- Als je modelleer chocolade uitrolt, heeft het niet de elasticiteit van fondant. Het moet dus een stuk dikker blijven om mooi strak mee te kunnen bekleden. (ow wat erg!…..een hele dikke chocoladelaag op je taart…..tsss) Nouja heel dik… Om uit te rollen toch wel minimaal een halve centimeter.
- Het is een stuk steviger dan marsepein of fondant, maar dat heeft te maken met de warmte van je chocoklei. Dus soms moet je het even weg leggen om weer wat op te stijven. De borden die Winnie vast heeft zoals hieronder heb ik uitgerold. Even laten opstijven…. En dan kan het in de koelkast, maar niet te lang, want je wilt geen condens op de chocolade. Daarna kun je het erg makkelijk snijden en blijft het goed in vorm.
- Omdat het plakt moet je met veel poedersuiker werken op je werkvlak. En anders weer even wegleggen. (altijd afdekken met plastic)
- Groot voordeel is dat je alle randjes en deukjes weg kan modelleren waar je bij fondant toch altijd nog die randen en plooien blijft zien.
- Het droogt niet helemaal in, maar verstevigt zichzelf wel. Je kunt het dus een tijd van tevoren maken.
- Gebruik latex of vinyl handschoenen. Je chocolade zal minder snel smelten en werkbaarder blijven. En de oliën op je huid tasten de klei niet aan. Dus heb je zweethandjes, dan handschoenen aan. Hierdoor nam ik de keuze om voortaan bij alles handschoenen te dragen. Het maken van bloemen, boetseren. Hoe goed ik mijn handen ook waste, mijn handen werden toch weer plakkerig en dat vond ik niet hygiënisch. Dat geldt natuurlijk dubbel en dwars als je bakt voor anderen en niet voor jezelf.
- Winnie de Poeh zelf was ook een experiment van me. Ik wilde de plooien uit zijn shirt weg smootheren en dat is gelukt, maar zijn shirt plakt nu wel heel erg tegen zijn buik aan. Maar ja, de perfectionist in mij moet ook af en toe haar mond houden en toegeven dat Winnie best leuk is zo.

Ik zal nog door blijven experimenteren, ook op mijn eigen blog en ik hou jullie op de hoogte. Ook het recept voor pure modelleer chocolade volgt snel. En hebben jullie vragen? Mijn email is altijd open. Tot de volgende blog!

Zoete Groetjes,
Karen Anne

Karen Anne maakt taarten in opdracht voor bruidsparen, feestvarkens en voor iedereen die houdt van het mooie in combinatie met het lekkere. Ook kun je haar boeken voor workshops. Het is gegarandeerd gezellig met deze positieve wervelwind. Om haar babbelbehoeftes te bevredigen houdt ze als ze een gaatje kan vinden in haar drukke leefschema een blog bij over het wel en wee van haar taartenbestaan in de hoop anderen te inspireren.  Een echte taartenmuts dus in de positiefste zin van het woord!


Tags: , , ,


Comments are disabled