Blog

Experiment: Kun je zelf eetbare disco glitter maken?

small 3 januari 2015 by | Filed under Gastblog, How to.

En dan bedoel ik van die echte discodust, maar dan eetbaar. Er is namelijk wel discodust te koop, maar dat is non-toxic, wat zo’n beetje betekent dat het niet door het lichaam opgenomen kan worden, maar wel ‘zonder gevaar’ weer langs de natuurlijke weg naar buiten komt. In tegenstelling tot edible lustre dust, die in de meeste taartwinkels te koop is en die gemaakt wordt van materialen die wel door het lichaam opgenomen kunnen worden en niet schadelijk zijn. Of ze gezond zijn is een andere vraag. Lees even het etiket en gebruik je gezond verstand. Een paar glitters ter decoratie kunnen vast geen kwaad, maar ik zou het niet door de botercrème mixen.

Overal op internet kun je ‘het’ recept vinden:

2 cups gewone suiker (400 gram)

theelepel voedselkleurstof, vloeibaar of pasta

Goed mixen en dan uitgespreid op bakpapier 10 minuten bakken op 170/160 graden hetelucht.

En werkt het?? ‘Nee”, zegt een anonieme bron op Pinterest. Hieronder zie je links de beloofde glitters en rechts het resultaat van haar experiment. Als je gaat bakken, verdampt het vocht en hou je gekleurde suiker over. Ook leuk hoor, maar dus niet wat ik zocht. Ik besloot zelf eens een experiment uit te voeren.

 

Ik nam de helft van de ingrediënten en ik heb grove (goedkope) suiker gebruikt en 2 soorten van mijn lustre dust. Edible Pearl white, in iedere taartwinkel te krijgen. En Golden Rose van Edable Art non toxic. Deze reeks goud staat bekend om zijn glitter en glamour, maar is ook non toxic….Kun je dus net zo goed zelf discodust kopen. Maar dan nog blijft de vraag….kun je het zelf maken?

Hieronder zie je mijn resultaten.

Van links naar rechts:

Gewone suiker, suiker met pearl dust (ongebakken), suiker met pearl dust (gebakken) en suiker met Golden Rose (gebakken)

Zodra de eerste minuten voorbij zijn gaat de suiker karamelliseren, ondanks veelvuldig heen en weer gestrijk met een vork. Vandaar dat de derde suiker op de foto ook een beetje een champagnekleur heeft gekregen. Bij mij werd de suiker na 8 minuten al vloeibaar en dus kleihard, bruin en absoluut niet glitterig.

Natuurlijk kun je de suiker ook kleuren en dusten zonder bakken. Groot voordeel van bakken is wel dat de suiker niet meer afgeeft. De dust zit er dus ingebakken. En in een afsluitbaar bakje was het na 3 dagen nog gewoon suiker. Langer heb ik nog niet kunnen testen.

Champagnekleurige suiker

Goudgekleurde suiker

De suiker heb ik gebruikt om mijn bloemen te voorzien van een glitterrandje, zoals je hieronder kunt zien op de foto van de taart. Het doel was een winters tintje te geven aan de rozen. Deze suiker is lichtjes gebakken en heeft daardoor eigenlijk wel een lekkere smaak gekregen. Caramel-achtig, maar net niet helemaal doorgesmolten. Ik kan alleen niet echt zeggen dat het discodust is geworden. Gewoon gekleurde suiker.

Hier zie je wel dat de gewone suiker lang niet zo blinkt als de andere suikers.

Ik heb nog veel meer kleuren dust om in mijn suiker vast te bakken. Wel eetbaar en als je lustre dust gebruikt ook een beetje glimmend. Gebruik je een matte poeder, dan krijg je ook een matte suiker. Kan ook heel leuk zijn. Het heeft mijn fantasie in ieder geval geprikkeld. Op een randje van een bloem, of aan het einde van een in chocolade gedipte aardbei, of soepstengel, over een cupcake gestrooid als mooi contrast.

Klik op de foto voor de blogpost over deze winterse bruidstaart.

 Tot de volgende Blog!

Karen Anne maakt taarten in opdracht voor bruidsparen, feestvarkens en voor iedereen die houdt van het mooie in combinatie met het lekkere. Ook kun je haar boeken voor workshops. Het is gegarandeerd gezellig met deze positieve wervelwind. Om haar babbelbehoeftes te bevredigen houdt ze als ze een gaatje kan vinden in haar drukke leefschema een blog bij over het wel en wee van haar taartenbestaan in de hoop anderen te inspireren.  Een echte taartenmuts dus in de positiefste zin van het woord!


Tags: , , , ,


Comments are disabled